Holland – miniferie med maks oplevelser

Holland byder på mange oplevelsesmuligheder indenfor kort afstand, så det er oplagt at tage på en kør-selv-ferie. Landet er nok mest kendt for tulipaner, vindmøller, kanaler, træsko og oste, men der er talrige andre seværdigheder. Det flade landskab indbyder til oplevelser på cykel, som også er hollændernes foretrukne transportmiddel. Shopping, museer, restauranter og masser af oplevelser i både natur og kultur.

En relativ hurtig og impulsiv beslutning om at få nye oplevelser på kontoen bragte os i Påsken til Holland på en miniferie i 5 dage. Efter en travl periode med afgangsprojekt, job, fritidsaktiviteter og alt andet som enhver børnefamilie oplever, var udlængslen efter nye glimt af verden stor.

Valget faldt, lidt tilfældigt, på Holland af flere grunde: turen i bil er overkommelig med 3 (4) børn på bagsædet og vi fandt en perfekt feriebolig kun 30 min fra Amsterdam til overkommelig pris og med aktiviteter til børnene. Herudover har Holland rigtig meget at byde på både hvad angår seværdigheder, natur og kulinariske oplevelser.

Læs mere om Amsterdam

Holland er nok mest kendt for tulipaner, vindmøller, ost, træsko og en masse cykler. Amsterdam lokker de fleste besøgende, men landet har meget mere at byde på i de mindre byer og det charmerende landskab. Vi fik en fin forsmag på hvad Holland gemmer på af oplevelser, men har stadig masser tilgode. En af hovedattraktionerne er tulipanerne, der springer ud i april og gør landskabet til et farverigt blomsterhav. Vi var i Holland i slutningen af marts, hvor tulipanerne endnu ikke var sprunget ud på blomstermarkerne, og oplevede derfor ikke dette. Dog så vi masser af de farverige og flotte blomster i afskåret version på markederne. Man kan også besøge Keukenhof, verdens største blomsterpark, tæt ved Amsterdam.

Ferieboligen (reklamelink), som vi havde booket, er med plads til 6 personer, så vi inviterede min niece med på turen. Så fik vi også prøvet at køre med 6 personer i bilen og en sund måde at pakke yderst let på. I takt med at børnene bliver større, oplever vi pludselig også hvor meget mindre vi behøver at pakke når nu yngstebarnet er 3 år. Det gør bare mange ting lettere.

Køreturen fra Kolding til De Rijp er på ca. 700 km. Med et par stop undervejs var vi fremme efter ca. 9 timer.

Feriebolig

Vi boede i en feriebolig i Europarcs Resort Di Rijp. (reklamelink). Du kan se mere og booke på booking.com (reklamelink). Den var fin og rummelig med 3 soveværelser, bad/wc, køkken/alrum og terrasse med udsigt til de mange små kanaler, der løber imellem husene. Her svømmer der ænder og svaner rundt, som vi flere gange fodrede til stor fornøjelse for børnene.

I ferieparken er der en legeplads og dyrefold med geder, høns og dådyr. Der er en udendørs swimmingpool og et indendørs område med 1 almindeligt bassin samt et bassin med rutschebane til mindre børn.

Vi boede en halv times kørsel nord for Amsterdam. Vi besøgte naturligvis Amsterdam, men der er rigtig mange andre seværdigheder i området inden for en halv times kørsel.

Zaanse Schans

Lige nord for Amsterdam ligger Zaanse Schans, et friluftsmuseum, som giver et godt og velbevaret indblik i Holland’s industrielle fortid med traditionelle huse, vindmøller og værksteder. Tilbage i velmagtsdagene i 18. og 19. århundrede, var Zaan regionen et vigtigt industrielt område med hundredevis af arbejdende vindmøller, der blandt andet producerede olie, snus, maling, sennep og papir. I dag er nogle af vindmøllerne åbne for offentligheden og mange af de historiske huse anvendes nu til museum, butikker og værksteder.

Du kan blandt andet se produktion af oste og kaste dig ud i de mange smagsprøver for at udvælge dine foretrukne varianter.  Du kan overvære, hvordan de traditionelle træsko bliver produceret og efterfølgende købe et par med hjem, hvis du kan beslutte dig for den helt rigtige – udvalget er nemlig stort!

Der er gratis adgang til Zaanse Schans, dog koster parkering €10 og hvis du vil besøge vindmøllerne koster det €4 pr. voksen.

Zaandam

Lige nord for Amsterdam ligger Zaandam, som vel mest af alt også kan betragtes som en forstad. Her ligger Inntel Hotels Amsterdam Zaandam, som er et finurligt hotel med en meget imponerende facade. Facaden består af 70 stakkede traditionelle huse, der findes i Zaan regionen. Nostalgiske værelser kombinerer tradition med moderne komfort. Der er gode shopping muligheder i Zaandam, som også er et godt udgangspunkt at udforske den nordlige del af Holland på.

Alkmaar

Alkmaar er mest kendt for sit traditionelle ostemarked, der er et af de største i Holland og tiltrækker mange turister. Hver fredag fra april til september, indtager mere end 2.000 oste markedspladsen, hvor ostehandlere giver et fint indblik i hvordan oste blev handlet helt tilbage til år 1365.

Ostemarkedet foregår kl.10-13 lige ved siden af ostemuseum. Der er rigtig mange mennesker når det starter, så hvis du vil have bedre udsyn, er det bedst at komme hen imod slutningen.

Hvis du lægger vejen forbi Alkmaar, kan du opleve meget andet end blot det populære ostemarked. Byen har flere historiske monumenter, gode shopping muligheder og en lang række caféer og restauranter.

Edam/Volendam/Marken

Der ligger flere hyggelige fiskerlandsbyer, heriblandt Edam, Volendam og Marken. Vi tog et smut til Edam, som nok mest af alt er kendt for Edam osten. Men det er også en autentisk landsby, der indbyder til en gåtur i de charmerende gader, der krydser de mange kanaler og vindebroer. Det er svært at beskrive, det skal opleves!

Royal Flora Holland, Aalsmaar

Blomsterauktionen, der ligger kun et stenkast fra Schiphol lufthavn, er verdens største handelscentrum for blomster og planter. Det er det eneste sted i verden, hvor du som besøgende kan se auktionen i aktion.

Hvis du står tidligt op (åben fra 7-11), kan du opleve livlig aktivitet i hallerne, der bugner af blomster, som venter på at blive sendt ud i hele verden. Der bliver årligt solgt 12,5 milliarder blomster med mere end 20.000 varianter.

Det er en kæmpe oplevelse at være midt i dette handelscentrum og observere medarbejderne, der kører i konstant pendulfart, på kryds og tværs med vogne fyldt med de flotteste blomster. Man går rundt på en gangbro over hallerne og fornemmer aktiviteterne helt tæt på. Som afslutning kan du lave en video, hvor du er fører af en blomstervogn og suser rundt i blomsterhallen.

Hoorn

Vi tilbragte en eftermiddag i Hoorn, som er en havneby med en historisk gammel bydel. Det er oplagt at vandre rundt i byen og beundre de mange smukke kanaler og bygninger med maritime detaljer. Specielt havnefronten emmer af historie og fortiden som et vigtigt handelscentrum med flotte træskibe og historiske monumenter.

(Dette indlæg indeholder affiliate links)

Læs mere om Amsterdam

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.