Amsterdam – gå på opdagelse i byen, der aldrig skuffer

Amsterdam har det hele, og er meget andet end red light district og coffee shops. Kast dig ud i eventyret, der er masser at tage sig til for hele familien i byen, der summer af liv og samtidig byder på hyggelige gemmesteder omkranset af kanaler og cykler

Selvom vejret ikke viste sig fra sin bedste side, da vi besøgte Amsterdam, gjorde byen indtryk på os. Vi fik mange gode oplevelser, men kunne nemt have brugt et par dage mere for at udforske byen til sit fulde.

Amsterdam er en multikulturel hovedstad, der byder alle velkommen i Nordens Venedig med et stort kanalnetværk og hundredvis af broer.

Vi parkerede bilen ved det olympiske stadion uden for byen og tog sporvognen ind til centrum. Det kan være problematisk at finde parkeringspladser inde i byen og så er parkering ret dyrt. Det var nemt at finde rundt med sporvognen, og børnene elskede at køre med den. Husk at gemme billetten til sporvognen, da denne giver dig rabat på parkeringen.

Det er i øvrigt også en fordel at leje en cykel og udforske byen på egen hånd. I Amsterdam findes der 700.000 cykler, hvilket næsten er en cykel pr. indbygger. Afstandene er relativt korte, landskabet et fladt, og cykelstierne er gode.

Kanalrundfart

Vi valgte at købe billet til en sejltur rundt på kanalerne i en hop-on/off udgave. Så kunne vi sejle rundt i byen når det passede os og stige af til de attraktioner, vi gerne ville udforske. Sidst på dagen viste det sig, at være en ekstra god løsning med kanalrundfart, da vi efterhånden var godt våde af regnen, og i båden kunne sidde i tørvejr imens vi stadig oplevede byen fra vandsiden.

Albert Cuyp Market

Med næsten 300 stande, er Albert Cuyp markedet det største (åben om dagen) i Europa. Markedet ligger i Di Pijp området og byder på alt inden for, frugt, grønt, ost, blomster, tekstiler, lædervarer og meget andet. Her fik vi smag for de hollandske vafler, kaldet Gouda vafler, der blev serveret friske fra vaffeljernet. De består af 2 sprøde bagte vafler, der hænger sammen med et tyndt lag sirup imellem sig.

Rijksmuseum

Ca. 10 min. gang fra Albert Cuyp markedet ligger Rijksmusem, Nationalmuseet i Amsterdam. Museet har fokus på kunst, håndværk og historie med en stor samling malerier fra den hollandske guldalder og asiatisk kunst. Vi var ikke inde på museet, men udenfor står de store bogstaver “I Amsterdam”, som er et stort trækplaster til billeder og selfies. Man skal have stor tålmodighed for at få det rigtige billede uden alt for mange uinteressante mennesker på!

På vej til museet passerer man Heineken Experience, hvis man har lyst til at besøge et bryggeri.

Flower market

Blomstermarkedet er et farverigt område i Amsterdam. Her finder du et stort udvalg af blomster og blomsterløg i alverdens farver og sorter. Der er også mulighed for indkøb af traditionelle souvenirer.

Brouwersgracht

Det er ikke uden grund, at Brouwersgracht er kåret til Amsterdams flotteste gade.  Gaden “Bryggerkanalen” har fået navnet efter de mange bryggerier der tidligere lå  i området. Det var også hjemsted for lagre af krydderier, kaffe og læder, og derfor fuld af aktiviteter. Det er et skønt område at opleve til fods med de mange kanaler og charmerende huse, der ligger som perler på en snor. Tag vandreskoene på, sug alle indtrykkene til dig og tag en pause på en cafe, hvor du kan nyde stemningen.

Red Light District

Egentlig havde jeg ikke tænkt, at vi behøvede at kigge nærmere på Red Light District, da det måske var en knap så børnevenlig oplevelse. Men da vi gik rundt i den gamle bydel og var på vej mod hovedbanegården kunne vi enten vælge at gå igennem China Town eller Red Light District. Af en eller anden grund syntes Mads, at vi skulle tage ruten igennem Red Light District…men det var på betingelse af, at børnene lige fik en kort introduktion til de syn de ville passere. Da vi passerede de første vinduer med poserende kvinder i knap så meget tøj, var der mange udbrud og spørgsmål fra børnene. Mest af alt, syntes de, at de var noget mærkeligt noget og lidt ulækkert at se på. Men det gav anledning til en helt basal snak, på børneniveau, om hvorfor de står der.

Alt det andet

Amsterdam byder også på gode shoppingmuligheder, særligt Jordaan området har et hyggeligt shoppingkvarter. På 9 Straatjes (ni smågader) findes der masser af fine små butikker, imponerende gallerier og gode restauranter.

Der er mange interessante museer og de karakteristiske coffee shops er populære opholdssteder i løbet af dagen.

Læs mere om oplevelser i området omkring Amsterdam

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *