Transport i Lissabon

Det er en fornøjelse at komme rundt i Lissabon med det store udbud af transportformer, som byen byder på. Hvad du vælger er helt op til hvordan du ønsker at se byen.

Vi fløj til Lissabon fra Hamburg med Ryanair. Flyvetiden er ca. 3,5 timer. Vi ankom sent om aftenen, så vi havde hjemmefra booket transport fra lufthavnen til vores lejlighed via www.suntransfers.com. Da vi ankom til Lissabon stod der en chauffør og ventede på os, også selvom flyet var forsinket. Lufthavnen ligger 7 km fra centrum. Det var virkelig rart, at vi ikke skulle til at bruge tid på at arrangere transport ved ankomst med tre trætte børn.

Da vi skulle flyve retur tog vi Metroen til lufthavnen, hvilket er super nemt. Vi kørte med to linjer og det tog ca. 30 min. fra Rossio station. En billet koster €1,50 + €0,50 for kortet.

Lissabon har et velfungerende offentligt transportsystem, der dækker de fleste behov. I centrum er der primært Metroen, sporvogne og busser. Busserne kører også til forstæderne og skal du længere væk, er toget at foretrække. Det er for eksempel meget bekvemt at tage toget, hvis du vil til Sintra. Læs mere her.

LISBOA CARD
Hvis du har planer om at bruge de offentlige transportmidler mere end et par gange, bør du overveje at købe et Lisboa Card. Med dette kort får du fri offentlig transport med metro, bus og sporvogn samt tog til Sintra og Cascai. Herudover er der rabat på lufthavnsbussen og gratis eller rabatter på mange af Lissabons attraktioner, shopping og restauranter. Kortet fås med 1, 2 eller 3 dages gyldighed.

METRO
Med metroen kommer du du let, hurtigt og billigt rundt. Den har 4 linjer (blå, grøn, gul og rød), der spreder sig ud fra Baixa til hele Lissabon og nogle af områderne udover. En enkeltbillet til zone 1 dækker det meste af centrum og koster €1,50 eller €6,40 for en 24-timers billet. Udover at være moderne og effektiv, er metroen også en kunstnerisk oplevelse, da mange af stationerne er dekoreret med farverig, moderne kunst og vægmalerier samt klinker.

SPORVOGNE
Når man er i Lissabon kommer man ikke uden om sporvogne, som er en stor del af bybilledet. Dog har Metroen betydet store nedlæggelser af sporvognsruter igennem årene, men der findes stadig 5 linjer, som betjener de områder, hvor Metroen ikke dækker. Der er både de traditionelle sporvogne, de moderne og dem til turister. De moderne sporvogne forbinder centrum med forstæderne. Du kan med fordel hoppe på linje 15E, hvis du vil besøge forstaden Belém og dens mange historiske bygningsværker. Der er to stop i Belém.

Målrettet turisterne er der hop-on/hop-off sporvogne, som tager dig rundt til de fleste seværdigheder i byen. Men vil du have en mere autentisk oplevelse bør du hoppe på de traditionelle sporvogne. Selvom linje 28 betjener de lokale er den i dag blevet en hel turistattraktion og levner derfor meget lidt plads til det oprindelige formål. Ruten bringer dig rundt til mange af Lissabons attraktioner og giver dig samtidig et indblik i de gamle bydele med smalle, smukke gyder og klatrer hele vejen op til Sao Jorge borgen på toppen af Lissabon.

Ruten starter ved Martim Moniz (tæt på Rossio Metrostation) og slutter ved Campo Ourique. Turen tager ca. 40 min. og koster €2,90. Det er en god idé at købe billet på forhånd ved Metroen eller i nogle kiosker. Vi anbefaler at stige på sporvognen ved startstationen (Martim Moniz) og vil du undgå timelang kø, skal du komme relativt tidligt om morgenen. Allerede efter nogle stop er sporvognen fyldt op og man sidder/står meget tætpakket. Egentlig er selve køreturen ikke specielt behagelig grundet de mange mennesker, men det er en fin måde at få dannet sig et indtryk af byen på, som man senere kan udforske til fods.

KABELSPORVOGNE/ELEVATOR
De mange smalle og ofte stejle gader i Lissabon har sin charme, selvom de kræver godt fodtøj og måske trætte ben. Du kan derfor med fordel benytte en af de tre kabelsporvogne, som i løbet af et par minutter fragter dig et par hundrede meter op eller ned af de store stigninger. Det kan være meget belejligt at prøve om end ikke for benenes skyld så for charmens. Kabelsporvognene er i dag elektrificeret som de øvrige sporvogne.

Der findes tre kabelsporvogne i Lissabon: Elevador da Gloria, Elevador da Bica og Elevador da Lavra. Vi besøgte de to førstnævnte og selvom vi ikke kørte med dem, var det stadig interessant at opleve.

Elevatoren Santa Justa er også en af de større attraktioner, som man ikke bør snyde sig selv for. Den fragter dig 45 meter i vertikal linje og har en imponerende udsigt på toppen. Konstruktionen minder til forveksling om Eiffeltårnet i Paris, og det skyldes at elevatoren er tegnet af arkitekten Raul Mesnier de Ponsard, der var elev af Gustave Eiffel.

ANDRE TRANSPORTFORMER
Der findes naturligvis også andre transportformer i Lissabon såsom taxi, både, tuk-tuk og elektriske løbehjul. Tuk-tuk er til primært for turister og de findes ved de større attraktioner, hvor de ihærdigt forsøger at sælge ture rundt i byen. De elektriske løbehjul kan være en både praktisk og sjov løsning til at komme rundt i byen på. De aktiveres via en app og koster €1,50 ved opstart og herefter €0,15 pr. minut.

På Tejo floden kan du desuden tage på sejlture i bådene, der sejler fra april til oktober.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *