Lissabon – kontraster der tryllebinder dig

Lissabon er en kontrastfyldt storby præget af historiske bygningsværker, hyggelige kvarterer og charmerende sporvogne.

Tidspunkt: Februar 2019
Rejselængde: 5 dage
Personer: 2 voksne + 3 børn (4/7/9)

Lissabon er en populær destination til storbyferie, og efter en skøn miniferie i Portugals smukke hovedstad, forstår vi nu hvorfor. Det er let at blive forført af den kontrastfyldte og raffinerede storby, der byder på masser af aktiviteter og oplevelser for både børn og voksne. Og så kan byen, som den eneste i Europa, prale med temperaturer på over 20 grader det meste af året.

Når du slentrer rundt i byens stejle og smalle gader i de gamle kvarterer med blafrende vasketøj, flisebelagte facader og de ikoniske sporvogne i bybilledet, fornemmer du hurtigt at Lissabon er en blanding af fortid og nutid med historiske begivenheder fra kolonitiden, der har efterladt adskillige imponerende seværdigheder.

Lissabon er bygget på syv høje og det giver byen rigtig mange gode udsigtspunkter. Det betyder dog også, at hvis du udforsker byen til fods, som vi stærkt anbefaler, bliver du til tider udfordret på gadernes stigning. Så ser du bare byen i roligere tempo eller bliver hjulpet på vej af sporvognene eller de utallige andre transportmidler. Lissabon har et stort udvalg af transportmidler, der tæller både sporvogne, busser, tog, metro, tuk-tuk (primært til turister) og sågar elektriske løbehjul. Læs mere om transport i Lissabon.

I 1755 blev Lissabon ramt af et voldsomt jordskælv og efterfølgende tsunami fra tejo floden. Ødelæggelserne var uoverskuelige og 1/3 af befolkningen omkom. Byen formåede dog at rejse sig igen og blev til den kontrastfyldte hovedstad, som vi kan opleve i dag. Der er mange historiske pladser og bygningsværker samt imponerende slotte og klostre.

Vi havde nogle skønne dage i Lissabon, der i februar bød på temperaturer mellem 18-20 grader. Vi gik mange kilometer, så imponerende bygningsværker, opgav at tælle sporvogne, udforskede de gamle og charmerende kvarterer, krydrede oplevelserne og gåturene med legepladser og nød de mange kontraster, som Lissabon byder på.

Vi har samlet nogle af højdepunkterne, der er værd at opleve i Lissabon.

Overnatning

Vi boede i en fuldstændig fantastisk lejlighed ved siden af Rossio togstation og tæt på mange seværdigheder. Vi bookede lejligheden Hello Lisbon Rossiowww.booking.com (reklamelink). Den 2-værelses lejlighed var meget rummelig, ren og havde en perfekt placering i forhold til både supermarked, seværdigheder og transport. Vi kan stærkt anbefale denne lejlighed, som ligger i et lejlighedskompleks og er en del af kæden ”Hello Lisbon” som har flere lejligheder placeret forskellige steder i byen.

Områder

ALFAMA
Alfama er Lissabons ældste og tættest befolkede kvarter med ægte arbejderstemning. Det minder mest af alt om en labyrint med stejle gader, trapper og blindgyder. Gaderne myldrer med legende børn, arbejdende håndværkere, strintende hunde og grupper af kvinder, der ordner verdenssituationen. Fado-musikken og det blafrende vasketøj er også med til at skabe den idylliske atmosfære.

BAIRRO ALTO
Lissabons gamle arbejderkvarter, Bairro Alto, ligger ligesom Alfama på en af de syv høje, som byen er bygget på. Det er i dag et kulturelt samlingspunkt for gallerier, modebutikker, hippe barer og gourmet-restauranter.

BAIXA/CHIADO
Området er et handelscentrum med brede boulevarder, store historiske pladser, monumenter og prægtig arkitektur. Rua Augusta er byens stemningsfulde hovedstrøg og de eksklusive butikker finder du i mondæne Chiado. I Baixa finder du desuden de fleste hoteller.

BELÉM
Forstaden Belem ligger i den vestlige del af Lissabon og nås let med f.eks. moderne sporvogn. Vi tog Tram 15E fra Praça da Figueira. Turen tager ca. 30 min. På vej dertil passerer man bl.a. broen Ponte 25 de Abril, der er en næsten tro kopi af Golden Gate Bridge i San Fransisco. Broen er opkaldt efter Nellikerevolutionen, der startede 25. april i 1974.

I Belem kan du gå i fodsporene på nogle af Portugals helt store opdagelsesrejsende, og området emmer af eventyrlyst, historie og charmerende stemning. Her kan du let finde et behageligt åndehul væk fra Lissabons hektiske centrum.

PASTEIS DE BELÉM
I Belem ligger et lille bageri fra 1837, som er berømt for dets gamle og meget hemmelig opskrift på Pastel de Nata, en sprød kage med creme og kanel. Du ser kagerne overalt i Lissabon, men den helt rigtige og originale opskrift kan kun købes her. Det er blevet en stor turistmagnet, hvor folk gladeligt står i kø hele vejen ud på gaden. Du kan vælge at købe kagerne i butikken og få dem i en fin æske og papirspose eller du kan vælge at tage plads i caféen og få kagerne serveret.

MOSTEIRO DOS JERÓNIMOS
En kombination af både kloster og kirke, der er smukt og velbevaret både ude og inde. Klostret er et arkitektonisk mesterværk og en af Portugals største turistattraktioner. I kirken blev mange af de opdagelsesrejsende velsignet før de drog ud på verdenshavene. Indgang til kirken er gratis, men ønsker du at se klostret koster det €10,- pr. voksen. Børn er gratis. Der er et tilhørende museum, hvortil du kan købe separat adgang.

PADRÂ0 DOS DESCOBRIMENTOS
Et 60 meter højt monument med form som en stævn på skibene (karaveller) til ære for de mange opdagelsesrejsende. Via elevator kan man komme op til toppen og nyde den formidable udsigt over Tejo floden.

Padrão dos Descobrimentos

TORRE DE BELÉM
Tårnet fra 1521, som ligner en skakbrik, fungerede som fyrtårn og fæstning, der skulle forsvare indsejlingen til Lissabon. Det er udsmykket med motiver fra den maritime verden, og har i en periode fungeret som statsfængsel.

GRØNNE OMRÅDER
I Belem finder du også grønne områder, hvor du kan sidde og nyde de berømte kager, solen og roen. Her er også legepladser, motionsredskaber og masser af elektriske løbehjul som du kan leje mange steder i Lissabon. Læs mere om løbehjul.

Attraktioner

CASTELO DE SAO JORGE
Castelo de Sao Jorge er Lissabons ældste bygningsværk, der har fungeret som kongeslot og borg. Bygningen blev også udsat for store ødelæggelser ved jordskælvet i 1755, men er i dag et velbevaret område med en lille park og de tilbageblivende restaurerede borgmure. Der er en fantastisk udsigt ud over hele byen. Turen derop går ad stejle gader eller via bus/sporvogn nr. 28. Entré koster €10,- pr. voksen. Børn under 12 år er gratis.

RUA AUGUSTA
Lissabons travleste gågade, der strækker sig fra Rossio ogigennem den triumfbue lignende port fører til den populære plads Praça do Comércio. Trimfbuen blev oprindeligt bygget for at mindes rekonstruktionen af byen efter jordskælvet i 1755. Gaden har et rigt handelsliv med både internationale tøjkæder, portugisiske specialbutikker og souvenirbutikker. Der er et stort udbud af spisesteder med borde og stole placeret langs midten af gaden. Er du til lidt mere ro, kan du finde tilsvarende udvalg i sidegaderne. Vær generelt forberedt på at spisestederne gør en meget stor indsats for at kapre gæster. Om man kan lide det eller ej.

PRAçA DO COMÉRCIO
Denne livlige plads er en af Europas største og Lissabons store samlingssted. Den er omgivet af bygninger og caféer og hjemsted for mange gadeartister og sælgere. Da vi besøgte pladsen var der blandt andet en mand, der lavede kæmpe sæbebobler, til stor underholdning for børnene.

FADO
Fado-musikken har sin oprindelse fra 1800-tallet og et symbol på følelsesladet, ofte melankolsk, musik. Fado-sangen har dog mange varianter, der giver sig til udtryk i både melodien og sangeren/sangerinden. Alfama området er fado-musikkens hjemmebane og der findes flere fado-restauranter og spillesteder samt et fado-museum. Lissabons fado-musik er en del af bybilledet både som musik og graffiti.

DÅSEFISK
Dåsefisk er en stor industri i Portugal med en produktion på 250 millioner dåser om året hvoraf 70% eksporteres. I dåserne er der alt fra sardiner, tun, makrel, ål og ansjoser i forskellige saucer, olie eller vand.
Dåserne er udsmykket og dekoreret i forskellige farver og motiver, og er en populær souvenir blandt turister. Der findes butikker som udelukkende forhandler dåsefisk, en af de mest kendte er den familedrevne Conserveira de Lisboa, som har solgt dåseprodukter siden 1930. Her træder du ind i en tidslomme med gammelt butiksinteriør og dåser på hylderne fra væg til loft i smuk emballage.

GADEKUNST
Det kan være en oplevelse i sig selv at udforske Lissabons gadekunst, som findes i alle afskygninger, lige fra graffiti til imponerende vægmalerier og kakler, der pryder facader på både offentlige og private bygninger. De håndmalede, glaserede og farverige kakler (azulejos) er Lissabons kendetegn og er især dekorative i metroen, hvor der er skabt et fantastisk underjordisk galleri. Du kan lære mere om kakler på museet Museu Nacional Do Azulejo

Meget af gadekunsten er lavet på bestilling, da bystyret ønsker at forskønne bybilledet blandt andet på forladte bygninger. Men en del af den graffiti og ”street art” der findes rundt omkring i byen er uautoriseret og forsvinder derfor fra tid til anden. Det gør dog ikke udsmykningerne mindre dekorative at se på og er en god modvægt til Lissabons mange historiske monumenter. De vidner blot om en levende storby.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA
Elevatoren ligger ved Rua Augusta og forbinder den flade bydel Baixa med den 45 meter højere liggende Chiado. To elevatorer kører i pendulfart de 45 meter. Fra toppen af elevatoren kan du via en spindeltrappe nyde den 360 graders udsigt over byen. Billet til elevatoren (t/r) koster €5.30 pr. voksen. Børn er ½ pris.

CONVENTO DO CARMO
Dette tidligere kloster blev som så mange andre bygninger ramt af jordskælvet i 1755. Det var fyldt med besøgende, da taget styrtede ned over dem. I dag er det derfor kun en del af skelettet og ydervæggene som står tilbage. Det er lidt en særlig oplevelse at stå inde i klosteret med frit udkig til himlen.

ELEVAODR DA GLORIA
Denne kabelbane fra 1885 er Lissabons næstældste. 2 sporvogne kører jævnligt den stejle tur. Området er præget af graffitti gadekunst med iøjnefaldende motiver. På toppen er der et område med bænke og træer, og med en fantastisk udsigt over byen.

ELEVADOR DA BICA
Denne populære kabelbane fra 1892 ligger i et livligt område med store kontraster. De 2 sporvogne passerer pastelfarvede huse med indkig i lokale hjem og barer. De lokale sørger for at råbe turister op, som har travlt med at tage billeder foran sporvognene, så ingen ulykker sker.

SINTRA/CASCAIS
Vi tog en dagstur til Sintra og Cascais, som er virkelige fine steder, der er værd at besøge når du er i Lissabon. Læs mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *